0:00 / 0:00

Over ons Contact
Nieuws - Bistrology, Foodexpert - 3 augustus 2018
Onze wereld wordt elk jaar kwetsbaarder. Daarom moeten we oplossingen zoeken om grondstofschaarste tegen te gaan.
Ontdek in dit artikel hoe Peter van Wingerden het tekort aan landbouwgrond in de wereld aanpakt.

Floating Farm - Rotterdam, Nederland

Waarom een drijvende boerderij?

Initiatiefnemer Peter van Wingerden bedacht zoals zoveel anderen dat met de exponentiële groei van onze bevolking onze geschikte landbouwgrond wel erg snel slinkt. Hij ging aan de slag en bedacht de ‘Floating Farm’: een drijvend platform van 2.800m² waar een - grotendeels - zelfvoorzienende zuivelboerderij op komt. Niet alleen wordt daarmee het probleem van beschikbare grond opgelost, daarnaast komt de boerderij ook dichter bij de eindconsument en verkleinen we zo meteen onze ecologische voetafdruk.

Hoezo zelfvoorzienend?

Op de bovenste verdieping zal er ruimte zijn voor 40 koeien, die samen zo’n 800 liter melk per dag produceren. Deze koeien worden door een melkrobot gemolken. De melk wordt daarna op de boerderij zelf verwerkt tot melk en yoghurt. Het is voorlopig niet de bedoeling om zelf kaas te gaan maken. Bovendien worden alle data van de koeien bijgehouden.

De mestrobot verzamelt de mest. Die wordt op de boerderij zelf verwerkt tot gedroogde mest en tot een vloeibaar concentraat. Deze producten worden vervolgens verkocht in de stad. Ze worden nog niet op de boerderij zelf gebruikt, daarvoor is een drijvende 'vertical farming' kas nodig. Maar dat is nu nog toekomstmuziek.

Verder wordt niet alleen urine, maar ook al het regenwater opgevangen. Een eigen waterzuiveringssysteem zet dit vocht om in drinkwater. De energietoevoer wordt dan weer voorzien door zonnepanelen.

“Als je bedenkt dat de wereld voor het grootste deel uit water bestaat, is het logisch om deze ruimte te benutten.”

Ook jij bent welkom op de Floating Farm

Tegen het einde van 2018 zal de floating farm volledig af zijn én open voor het publiek.

Op de onderste verdieping is - naast alle verwerkingstechnologie - ook een educatief bezoekerscentrum voorzien. Zo willen de eigenaars de bevolking scholen over duurzame landbouw en ondernemerschap. Om dezelfde reden is de volledige boerderij transparant gemaakt.

Wil je meer ontdekken over de Floating Farm?

Ontdek hier de website voor meer info.

Credit quote: www.lansigt.nl

Lees ook deze verhalen

Privacy policy Algemene voorwaarden
copyright ® Bistrology

Aanmelden

Meld je aan met jouw Bistrology accountgegevens.

Wachtwoord vergeten?

Bistrology gebruikt cookies om onze websites en apps beter te laten werken en jouw surfervaring te optimaliseren. Meer info vind je in onze privacy policy. Door verder te surfen aanvaard je dat wij cookies gebruiken.

X