0:00 / 0:00

Over ons Contact
Nieuws - Bistrology, Foodexpert - 2 augustus 2018
Wanneer het aankomt op voedselwinning, krijgen volkeren over de hele wereld te maken met locatiegebonden problemen. Daarom ontwikkelen ze de meest inventieve manieren om beter te telen, te oogsten en te jagen. Ontdek hoe de Intha hun geografisch probleem oplossen!

It's a clever, clever world

Aan het tweede grootste meer van Myanmar, Lake Inle, woont een volk genaamd de Intha. Met z’n 70.000 wonen ze in de paalwoningen op en rondom het 22 kilometer lange meer. Net als op veel andere plaatsen in de wereld hebben zij hun eigen technieken ontwikkeld voor het telen en de visvangst.

“Het is bewonderenswaardig hoe volkeren over heel de wereld zich aanpassen aan hun omgeving.”

De magische zwevende tuinen

Bij het maken van een zwevende (lees: drijvende) landbouwgrond verzamelen de boeren allereerst waterhyacint, zeegras en slib. Met lange bamboestokken pinnen ze de massa vast in de modderige bodem van het meer. Ze versterken de tuin door bovenop nog een aantal lagen slib en zeegras aan te brengen. In deze voedzame massa worden zaadjes gepland.

Ze telen voornamelijk tomaten (90% van de opbrengsten), komkommer, bonen en bloemen. Vanzelfsprekend vormen knolgroenten een uitdaging die moeilijker te overbruggen is.

Rechtopstaand varen en vissen

Naast de telers heb je op zo’n voedzaam meer natuurlijk ook vissers. Vanwege de vegetatie aan het oppervlak zijn de vissers rechtopstaand beginnen varen. Ze roeien met één been rondom hun spaan gedraaid, balancerend op het andere been. Zo kunnen ze verder zien en toch hun snelheid behouden.

Wanneer ze aankomen bij de meest voedzame delen van het meer, gaan ze in positie staan en laten ze hun conische net in het water zakken. Vervolgens slaan ze met hun spaan op het water om de karpers naar het oppervlak te lokken. Wanneer de karpers in hun netten komen, gebruiken ze een speer en een gat aan de bovenzijde van hun conische net om de vissen binnen te halen.

Lees ook deze verhalen

Privacy policy Algemene voorwaarden
copyright ® Bistrology

Aanmelden

Meld je aan met jouw Bistrology accountgegevens.

Wachtwoord vergeten?

Bistrology gebruikt cookies om onze websites en apps beter te laten werken en jouw surfervaring te optimaliseren. Meer info vind je in onze privacy policy. Door verder te surfen aanvaard je dat wij cookies gebruiken.

X