0:00 / 0:00

Over ons Contact
Trends - Bistrology, Foodexpert - 7 augustus 2018
​Kaas leeft, maar daar is niet heel de wereld van onder de indruk. ​

Say cheese!

Daar hebben zij geen kaas van gegeten!

Dat kaas word gemaakt door middel van een gistingsproces - en zodoende ook bacteriën – is niet echt een geheim. Maar dat dit enige emotie teweegbrengt in sommige landen, dat weet niet iedereen.

Zo heeft bijvoorbeeld Australië een ontzettend strenge wetgeving als het aankomt op het importeren van kazen. Niet alleen het land van herkomst moet worden goedgekeurd: ook de boeren, de gebruikte dieren en zelfs de procedure van het melken moeten worden gecontroleerd.

Eind 2017 is ook China beginnen twijfelen aan de voedselveiligheid van kazen. Witschimmels worden daar nu gebannen. Wat toch enigszins vreemd is, als je bedenkt dat de bacteriën in bijvoorbeeld blauwe kazen veel agressiever zijn.

“Wist je dat... kaas op houten planken wordt bewaard, omdat hout vocht opneemt van zwetende kaas?”

Daar zien wij geen gaten in

Gelukkig zijn wij, Europeanen, veel minder snel onder de indruk van de gaten in de kaas. Wij experimenteren zo veel tijdens het rijpingsproces dat we op de mooiste – en vooral lekkerste – kazen botsen.

Zo gebruiken we as niet alleen om de kazen te wassen, maar ook om er lagen mee te bouwen. Of denk maar aan een kaas waarvan de harde korst meermaals gewassen is met een donker abdijbiertje. We gaan zelfs zover dat we kazen laten rijpen in een korst van lavendel- en goudsbloemen.

En al deze prachtige kazen zorgen ervoor dat we onze gerechten met slechts 1 product naar een hoger niveau tillen.

Lees ook deze verhalen

Privacy policy Algemene voorwaarden
copyright ® Bistrology

Aanmelden

Meld je aan met jouw Bistrology accountgegevens.

Wachtwoord vergeten?

Bistrology gebruikt cookies om onze websites en apps beter te laten werken en jouw surfervaring te optimaliseren. Meer info vind je in onze privacy policy. Door verder te surfen aanvaard je dat wij cookies gebruiken.

X